Verbindende en ondernemende predikant gezocht

Voor de Protestantse Gemeente Amsterdam-Noord (PGAN) zoeken we een verbindende en ondernemende predikant voor de kerkplek De Ark/Bethelkerk en kerkvernieuwing Amsterdam Noord.

Jouw takenpakket
Als predikant in Noord ga je de helft van de tijd aan de slag met het vormgeven van en voorgaan in de erediensten in De Ark/Bethelkerk. Je begeleidt en inspireert diverse werkgroepen in de gemeente en draagt samen met een kerkelijk werker zorg voor het pastoraat. De andere helft van de tijd zet je je in voor kerkvernieuwing in Amsterdam-Noord. Je zoekt samen met collega’s naar nieuwe vormen van kerkelijke aanwezigheid en de rol van het kerkgebouw daarin. Als kartrekker op dit thema breng je verdieping aan op het onlangs vastgestelde visiedocument voor Noord en help je onze gemeente om concrete vervolgstappen te zetten. Je zoekt daarin actief naar samenwerking met andere geloofsgemeenschappen en maatschappelijke organisaties in Noord.

Over ons

De Protestantse Gemeente in Amsterdam-Noord bestaat uit vier kerkplekken: De Ark/Bethelkerk, de Nieuwendammerkerk, het programma Zinnig Noord en de Diaconie Noord. Onze kerkplekken, met één overkoepelende kerkenraad, staan midden in het snelst groeiende stadsdeel van Amsterdam. Noord broeit van de creativiteit en de aantrekkingskracht op bezoekers groeit. Aan de andere kant ontstaat er een grote scheiding tussen huidige en nieuwe bewoners, met elke heel verschillende achtergronden.

In deze bijzondere groei zien wij kansen om met bestaande en nieuwe Noordelingen binnen onze kerkplekken nieuwe wegen in te slaan. We willen uitnodigende plekken worden waar het christelijk geloof beleden kan worden, zinzoekers ruimte ervaren voor vragen en zij die het nodig hebben een luisterend oor of concrete hulp vinden.

Jouw profiel

 • Je bent predikant met een missionair hart;
 • Je kunt vrijwilligers begeleiden en inspireren;
 • Je hebt ervaring op het gebied van kerkvernieuwing en het snijvlak kerk en samenleving;
 • Je bent in staat verrassende initiatieven te ontplooien op missionair gebied;
 • Je haalt plezier uit samenwerking met verschillende collega’s en partners;
 • Je bent een verbinder die de bestaande en nieuwe inwoners van Noord bij elkaar weet te brengen;
 • Je hebt ondernemende kwaliteiten;
 • Je hebt affiniteit met de stedelijke context van de kerkplekken.

Ons aanbod

 • Een aanstelling van in totaal 0,8 fte in een interessante stedelijke context;
 • Een kleine, maar betrokken gemeente met het hart op de tong;
 • Een professioneel team in Noord in opbouw, bestaande uit een predikant in de Nieuwendammerkerk, twee pioniers Zinnig Noord en opbouwwerkers van de Diaconie Noord. Daarnaast starten we binnenkort met het werven van een kerkelijk werker ter ondersteuning bij de pastorale taken;
 • Een ambtswoning in Amsterdam-Noord;
 • Ondersteuning en toerusting vanuit de werkgemeenschap voor predikanten van de Protestantse Kerk Amsterdam.

Meer informatie

In dit document vind je meer informatie over de functie, de Protestantse Gemeente Amsterdam-Noord en de Protestantse Kerk Amsterdam. Voor meer informatie over de functie of de kerkplekken in Noord kan je ook contact opnemen met Wieger Stoel, voorzitter kerkenraad Amsterdam-Noord, via 06-54 961 581 of hr@protestantsamsterdam.nl.

Wil jij bijdragen aan de kerk Amsterdam-Noord?

Stuur je motivatie en cv uiterlijk 1 juni 2023 naar vacature@protestantsamsterdam.nl.

De eerste gesprekken vinden plaats op 13 juni 2023. De tweede ronde gesprekken vinden plaats op 16 juni 2023.